2014. szeptember 1., hétfő

#kritika01 - Lélekvándor

Sziasztok!

Nem véletlen, hogy eddig halasztottam a kritikát, viszont nem érdemes ahhoz kötni, hogy épp szeptember elseje van. Nem kell ám azonnal összeesküvés-elméletet szőni.
Az első kritika, elsején, sok első van itt, na lássuk.


A blog elérhető a képre kattintva.


A fejléc épp határeset, még nem túlzsúfolt, de már nem is az a letisztult fajta, minden esetre szép szerkesztés, főleg a színvilága tetszik. Meglepő módon engem nem zavar, hogy a háttér is mintás. Talán segítené az összképet, ha nem gördülne az oldallal együtt az is. A narancs-szürke-fehér színösszeállítás alapjáraton nagyon jó, az egészbe egyedül a piros szövegrészek rondítanak be. Ezekkel nyilvánvalóan az a célod, hogy még inkább megragadják az olvasó figyelmét, de öreg hiba. A piros nem mindig jó erre. Egyébiránt látszik feltüntetve, hogy a design nem a te munkád, a kreditet külön ki kell emelnem, jó pont jár érte.
Az oldalsávban nem találtam hibát, ám számomra kissé zavaró, hogy a linkekkel kezdődik. Nyiss oldalakat, ahol az olvasók a versek és a novellák linkjeit is megtalálják. Egy idő után – ahogy gyarapodnak az írásaid, ezzel együtt a linkek – hidd el, hogy nehézkes lesz a mostani rendszerben lavírozni.  Nem utolsó sorban ritkán látni félperceseket, így azoknak külön hely dukálna. Nem feltétlenül kell kódokba bonyolódni, de szépen ki lehetne emelni.

A verseid néhol elég homályosak, nem tudom jól ítélem-e a célt vele. Minden esetre a címválasztásaid remekek. A rímek nem mindig sikerülnek dallamosan, néhol csiszolásra szorulnak a sorok, illetve a sok ritmusváltás kizökkenti az olvasót. Itt-ott mintha az egész szét akarna esni, aztán visszaáll az eredetire és ez bizony zavaró. De! (Igen, általában van "de" is.) Szépen használod a jelzőket, és a képeid is rendben vannak. 

A novellák közül olvastam régebbit is, újabbat is és azt kell mondanom, hogy igenis látszik a fejlődés. A leírásaidban is és az igényesség szempontjából is. Külön fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy jót tesz neked a gyakorlás. Nem feltétlen baj, ha nincs ihleted és nem megy az írás, kis pihenő, megfelelő inspiráció és meg lesz a hatása.
Utolsó novelládban ennek a gyakorlásnak mutattad meg a gyümölcsét, nagyon betalált ez a részlet. Érződik belőle, hogy szereted a fokozást, többször is találkoztam ezzel, és erre építkezni nem rossz taktika. Hosszú távon javasolnám, hogy többször vágj ilyen projektbe, hasznodra válik. Szép, választékos, igényes. Nem túl hosszú, de a feladat kritériumainak megfelel. 

Összességében pozitív a benyomásom, a látszaté mindenképp.Tartalmilag is ki vagyok vele békülve, hisz a verseket annyiféleképp lehet értelmezni, ahány módon csak akarjuk. Az, hogy nem a zordabb témák inkább lekötnek figyelemre méltó. Novellákra visszatérve abszolút tanácsolom, hogy részleteiben próbálj haladni, javítani és gyakorolni.



1 megjegyzés:

  1. Drága Ditta!

    Köszönöm szépen a kritikát és, hogy felhívtad a figyelmemet a hibáimra! Azt is köszönöm, hogy szántál időt a blogomra!

    Ölel,
    Dorothy L.

    VálaszTörlés