2014. szeptember 26., péntek

Közvélemény-kutatás az olvasók, és írók szemszögéből

A napokban megfogalmazódott bennem, hogy mi lenne, ha készítenék egy felmérést a blogolvasók, és írók között. Ezt a tervemet meg is valósítottam. Aki kimaradt a kutatásból, ne búsuljon, lesz még az elkövetkezendő hónapokban. A kérdőívet száztízen töltöttétek ki, amire igencsak büszke vagyok, hiszen ez nem kis szám. De akkor lássuk is a válaszokat!

1. Milyen műfajú könyveket, blogokat olvasol szívesen?

A válaszadók 69%-a ifjúsági, romantikus, 65%-a misztikus, fantasyt, 22%-a krimit, 20%-a horrort és thrillert, illetve 15%-a poszt apokaliptikus könyveket és blogokat olvas szívesen. Ugyebár itt több választ be lehetett jelölni, így lehetett kettő ötven százalék feletti válasz.

2. Melyik században játszódó könyveket, blogokat olvasod a legszívesebben?

A teszt kitöltők 78%-a 21. századi, tehát a jelenben játszódó, 12%-a jövőben játszódó, 4-4%-a a 17. és 16. századi, és 1-1%-a pedig 19. és 20. századi könyveket és blogokat olvas szívesen.

3. Te magad írsz blogot, könyvet?

A válaszadók 84%-a ír, tehát 16%-a nem ír könyvet, illetve blogot.

4. Ha igen, melyik műfajban írod?

Az írók 47%-a romantikus blogot, 26%-a fantasyt, vagy misztikus blogot, 4%-a poszt-apokaliptikus blogot, 3%-a horrort, és 2%-a krimit ír.

Mi a véleményed a sablonblogokról? (szöveges válasz)

Mivel itt egy hosszabb szöveget lehetett írni, beillesztek pár érdekes, igényesen kifejtett véleményt. Nézzük:

„Rengeteg blog van manapság, ezért nem könnyű újat, eredetit alkotni. De ha valaki nem szán időt arra, hogy ötletes, egyéni történetet találjon ki, akkor szerintem akár bele se kezdjen a blogolásba/írásba. (Megjegyezném, hogy a sablonblogoknál csak azok a blogok rosszabbak, melyek bunkó módon, gúnyolódva parodizálják ki a sablonblogokat, érzékeltetve az olvasókkal, hogy mennyivel jobbnak tartják magukat az eredeti történet írójánál.)”

„Zavarnak. Amikor az ötszázadik ugyanolyan blog jön szembe, már a címét sem olvasom el, nemhogy a történetet... Nem akarom elítélni azokat, akik ilyet írnak, de sosem fogom megérteni, miért kezdenek bele egy olyan témájú blogba, amit előttük már ezren szétboncoltak? Vagy, hogy miért olyan szereplőket használ, akik léteznek, és akiket már unásig ismételt mindenki...”

„Az a rossz bennük, hogy nem egyediek. És ha valaki egy sablonblogot ír, akkor valószínűleg nincs érzéke az íráshoz. Nem azt mondom ezzel, hogy abba kell hagynia, vagy, hogy rossz. Mindössze fejlődnie kell, és egy saját történetet kell alkotnia. Valamint az is jó lenne ha először nem a blog-ot csinálnának, hanem leírnák egy füzetbe, és párnap múlva újra elővennék, átolvasni, átjavítani. Szomorú, hogy manapság egyre több a sablon blog, amik hemzsegnek a helyesírási hibáktól, és több kommentet kapnak mint az igényes blogok. :/”

És itt egy meglepő vélemény:

Kifejezetten szeretem őket, mert mindegyik különbözik! Mindig azért van benne egy kis csavar.”

Egy ilyen véleményt, mint az utóbbi, csak egyet találtam. Nem meglepő, hogy az emberek nem szeretik a sablonos, újra leírt, unalmas dolgokat.
A válaszadók 61%-a 13 és 15 év között van, 26%-a 16 és 19, 9%-a 13 életév alatti, 3%-a 20 és 25 év között, míg 2%-uk harmincnál idősebb. Ezek 97%-a nő

Mára én ennyi lettem volna, remélem a bejegyzés mindenkinek elnyerte a tetszését. Ha pedig nem, akkor is rányomhat a "tetszett" pipára ;).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése