2014. augusztus 25., hétfő

A kezdetek kezdete

Sziasztok!
Vettem a bátorságot, hogy megírjam ezt a cikket a blogolás elkezdéséről, illetve egy új blog nyitásáról. Remélem sokatoknak hasznos lesz, és megfogadtok pár tippet, tanácsot.

A kezdetek kezdete, avagy mi történik a blog megnyitása előtt?

Aki egyáltalán nem jártas ebben a „világban”, annak szól legfőképpen ez a cikk, vagy azoknak, akik bár jártasak, szívesen vennének tanácsokat. Szóval, a kezdet. Minden blog azt mondja, hogy akkor készítsük el a blogot, írjunk, aztán lesz valami. Meg a francokat! Az írás egyáltalán nem így kezdődik. De akkor elmondom, hogy én hogy gondolom az írás kezdetét. Vagyis annak a kezdetét.

1. Műfaj
Az első legfontosabb dolog, hogy tudjuk, milyen műfajban akarunk mi egyáltalán írni. Mindenkinek azt a műfajt ajánlom, amelyet ő maga szívesen olvas, tehát aki a sci-fi megszállottja, ne kezdjen el egy drámát írni, ugyanis akár fuccsba is mehet minden fáradozása.

2. Ötlet, téma
Igen, ez is fontos. Főleg az, hogy ötlet nélkül ne kezdjünk el írni. Mármint egyedi ötlet nélkül, mert az sem jó ötlet, ha fantasynak indul, majd lesz belőle egy puszi-puszi lávsztori. Kerüld a vérfarkas-vámpír témát, mert elcsépelt. Kerüld az angyal- démon-harc témát, mert elcsépelt. Kerüld az 1D-t, mert elcsépelt. Egy szóval: kerüld a sablonosságot! Igen, sokan olvasnak sablonos sztorit (nem is értem, miért), pedig azért elég unalmas lehet egy SZJG koppintásból harmincat olvasni. Megjegyzem: az SZJG példájára ne írjatok blogot, mert az is egy igénytelenül megírt könyv (ahogy az összes többi Leiner, de mindegy)
Hozzáteszem, ez általam elcsépeltnek írt témákból is ki lehet hozni valami egyedit egy jó cselekménnyel. Az előbbiekben csak általánosítottam.

3. Vázlat, vázlat, vázlat
Az írók többsége nem tudja eléggé kihangsúlyozni, hogy vázlatot írni KELL. Ha nem írsz, belegabalyodsz a történetbe, mint macska a gombolyagba. Ha vázlatokban ügyetlen vagy, akkor írd meg nagy vonalakban a történetet, például:
”Lili és barátnője, Sára elmennek a Balatonra nyaralni három napra. Az úton megismerkednek pár jó arccal, többek között Jánossal (aki tetszik Sárának) és Lacival. Mikor odaérnek, kiderül, hogy az apartmanjuk nem messze van egymástól. Másnap a strandon találkoznak, és egy helyre teszik le a cuccaikat. Este Laci bevallja Lilinek, hogy tetszik neki, de mivel messze élnek egymástól, nem lehetnek együtt.”
Szóval valahogy így is meg lehet írni a sztorit, ez talán hat-hét fejezet hosszúságú lehet, ha részekre szedjük. Természetesen kihagytam a készülődést, ilyeneket. Szóval, miután megvan a vázlat, vagy a sztori, mehetünk a következő pontra.

4. Írás
Jön a hőn áhított írás, de állj, még ne készítsd el a blogodat! Először írj meg öt-tíz részt, plusz a prológust (ha kell), és úgy állj neki. De ez sem megy ilyen könnyen. Az írás előtt kapcsolódj ki, ha éppen levágtad maga a kanapéra, miután hazaértél, biztos nem fog menni. Pihenj sokat, pihentesd az agyad, és álmodozz egy kicsit – ez mindig segít. Ha megvannak az ötletek, amiket bele lehetne vinni a sztoriba, írd le egy jegyzetfüzetbe, majd kezdj neki az írásnak.

5. Korrigálás
Igen, ez is a blog elkészítése előtt van. Nézd át, még Wordben a részeket, fejezeteket, javítsd ki a helyesírási hibákat. Ezután javíts a fogalmazásodon, tehát azokat a mondatokat, amelyek hanyagul voltak megírva, töröld ki, és írd át – így nem kell az egész fejezetet kitörölni, ha rosszul sikerült. Ha menthetetlen a helyzet, akkor se töröld ki, írd újra a fejezetet, és csak akkor töröld ki (így minden esemény megmarad). De fontos, hogy ne legyen vontatott a sztori. Főleg a leírásoktól lehet ilyen (Kőszívű ember fiai). Nem mondom, hogy nem kellenek, mert igenis fontosak, hogy el tudjuk képzelni a karaktert – ez sokkal jobb módszer annál, mint ha készítesz egy oldalt a szereplőknek, és beszúrsz egy képet. Ahogy megismerjük a karaktert, írjunk le róla mindent. Például:
„Sára szőke hajában sötétebb csíkokat vettem észre, bizonyára kezd kikopni a festék (már meg is tudtunk jó pár információt Sáráról: festett szőke, és már vannak a hajában sötétebb csíkok). Fekete topot és egy sötét farmernadrágot viselt, amely feszült a combján. Egy farmertáskával és egy amerikai zászlómintás cipővel egészítette ki a szettet. Barna szeme csak úgy csillogott az örömtől és az izgatottságtól, hogy végre elindulhatunk.”
Nem túl vontatott és nem túl sok információ, mégis el tudjuk képzelni az adott szereplőt. Ha túl részletesen írtuk le, akkor pár szót, vagy mondatott ki is törölhetünk; ha rosszul sikerült, akkor újra leírjuk (lusták másolják ki a kitörölt mondatot).

6. Blog elkészítése
Ha megvan az öt-tíz fejezet, akkor menjünk az „új blog” gombra, és készítsük el a blogunkat. De még mielőtt megosztanánk a közösségi portálokon, készítsünk, vagy rendeljünk egy designt, írjunk egy bevezetőt és egy üdvözlést a modulokba (amik igényesek), készítsünk egy oldalmodult, majd egy blog archívumot (akár egy oldal is lehet; ki ahogy szereti). Tehát legyen egy vállalható designunk. Tegyük ki az első fejezetet, vagy prológust, majd lépjünk a következő pontra.

7. Hirdetés
Nem azt mondom, hogy fizessünk hirdetésekért, hanem lépjünk be egy erre a célra elkészített FB csoportba, majd naponta egyszer-kétszer osszuk meg a blogot. De ne is essünk túlzásba, nem kell ezt óránként megtenni (bár mindenképpen többen figyelnének fel a blogra), még a végén telhetetlennek és feltűnési viszketegségben szenvedőknek gondolnak minket (amit ugyebár, nem szeretnénk elérni).

8. Rendszeresség
Nem a legjobb dolog, ha az olvasónak fogalma sincs, mikor kell felnézni a blogra, így, szabjunk ki dátumokat, hogy mikor kerül ki a következő fejezet, vagy hétvégén, vagy minden szerdán tegyünk ki egy részt. Tehát legyen egy rendszeressége a blogunknak, ami nem túl sok, nem is túl kevés kihagyás.

És kész is van a blog, ami egyedi, szép, rendszeres és igényes is. Innen pedig várjuk a feliratkozókat.
Sok sikert kívánok minden írópalántának, akik most kezdenek a blogolásba!


1 megjegyzés: